Парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс след дебати, продължило над осем часа и половина.

Депутатите продължават програмата си с избора на председател на Сметната палата - това е едва втората точка от общо 7 за днес. Номинираните за шеф на Сметната палата са Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС и Нина Стоименова, предложена от "Възраждане".

След повече от 8 часа дебати по промените в Наказателния кодекс започна обсъждането на най-горещата тема- завишаване на наказанията за причинителите на катастрофи по пътищата.

Блъснаха се камион и кола, има много ранени

Част от предложенията предвиждат от 5 до 20 години затвор за лица, причинили смърт на един или повече души, при шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 2 промила. Същото важи за шофиране след употреба на наркотични вещества, при превишена скорост над 50 км/ч или шофиране без свидетелство за управление. С промените се предвижда и отнемане на моторното превозно средство.

Замесени ли са и други хора в жестокото убийство на Димитър?

Други поправки в НК предвиждат лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 2000 лв при отказ за извършване на проверка за алкохол и наркотици, и лицето има и предишни такива деяния. Предвиждат се и солени наказания за преминаване на червен светофар.