Докато повечето щъркели отлетяха към топлите страни, техен черен събрат избра да се порадва на септемврийското време у нас.

Красивата птица е заснета в реката, преминаваща през парк "Асеновец" в Сливен.

"Черен щъркел в Сливен ! Божествена птица, символ на здраве и дълголетие. Много хора вярват, че където се засели носи късмет, здраве и благоденствие", пише Симена Костова.

Тя разпространява кадъра из групи на града във Facebook, а появата на рядката птица радва местните жители.

Заснеха бяла лястовица на Малка Богородица СНИМКИ

Някои са изненадани, че пернатият все още не е отлетял, а други споделят, че са засичали негови събратя в други точки на страната. Птицата обаче буди единствено положителни коментари, а местните дори и не споменават някои суеверия, които я припознават като предвестник на нещастия и природни катаклизми. 

Напротив - те си припомнят народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, им носи късмет, здраве и благоденствие. А предстатителите на вида изглежда харесват региона на Сливен. Още миналата година ви разазахме за една от черните птици, която се разхождаше  из река в града на стоте войводи. И докато първият черен хубавец бе забелязан през пролетта, друг негов събрат обикаляше из града чак до октомври. Дали обаче става дума за един и същи екземпляр - това остава загадка.

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Символ е и на родината, любовта към родната земя и родния дом.

По никое време: Черен щъркел се разходи из наша река СНИМКИ+ВИДЕО

Черен щъркел се появи в Сливен СНИМКИ