Черен хубавец бе заснет да обикаля важно-важно из родна река и то по никое време. Докато температурите в България станаха съвсем есенни, а останалите щъркели вече отлетяха към топлите страни, техният събрат невъзмутимо изследвал дали в реката в Сливен има нещо за хапване.

Появата не остава незабелязана от местните жители, които се чудят каква ли е причината пернатият гостенин да остане по нашите географски ширини през студените месеци.

Сливналии не на шега се притеснили за здравето на птицата и дори подали сигнали до специалисти. Оказва се, че вероятно щъркелът не бедства, а има други причини за по-дългото му гостуване в страната ни.

"Подадох сигнал в ПП "Сините камъни". Увериха ме, че щом не бил ранен, не бил бедстващ", пише Ивайла В.

 Хората отбелязват, че ще продължат да следят, доколкото е възможно, състоянието му.

Сбогом дългокраки! Щъркелите се готвят за дълъг път СНИМКИ

Рядък черен щъркел заснеха у нас. Красота в СНИМКИ

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960-те години. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите. Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво. Ловните им територии се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност, пише в Уикипедия за защитения вид.

А какви са поверията?

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, им носи късмет, здраве и благоденствие. Според други обаче е предвестник на нещастия и природни катаклизми. 

Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.