Мъже в Русия, които подлежат на военна мобилизация, вече започнаха да получават повиквателните си. На такава подлежат 300 000 души от резерва, хора с военен опит. В обявената от Путин мобилизация няма да участват студенти и наборници. 

Някои вече получиха повиквателните си. Те нямат право да напускат населеното място, на което пребивават. Който откаже да се включи, го грози затвор от 3 години.

Много руски граждани се обявиха против мобилизацията, организират протести, има и задържани. А билетите за Турция, Армения и Грузия вече са изкупени.

Вижте официалния документ, с който Путин обяви частична мобилизация

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия и заплаши да употреби в защита на страната си с всички най-модерни оръжия, дори и ядрени, Кремъл публикува на сайта си официалния указ.

Той гласи следното:

1. Обявяване на частична мобилизация в Руската федерация, считано от 21 септември 2022 г.

2. Привличане на руски граждани на военна служба чрез мобилизация във въоръжените сили на Руската федерация. Гражданите на Руската федерация, призовани на военна служба в рамките на мобилизация, имат статут на военнослужещи, изпълняващи военна служба във въоръжените сили на Руската федерация по договор.

3. Да се установи, че нивото на заплащане на гражданите на Руската федерация, призовани на военна служба чрез мобилизация във въоръжените сили на Руската федерация, съответства на нивото на заплащане на военнослужещите, изпълняващи военна служба във въоръжените сили на Руската федерация по договор.

4. Договорите за военна служба, сключени от военнослужещите, продължават да бъдат в сила до края на периода на частична мобилизация, освен в случаите, когато военнослужещите са уволнени от военна служба на основанията, посочени в настоящия указ.

През периода на частична мобилизация е възможно освобождаване от военна служба поради възраст, здравословни причини и с присъда от съда за лишаване от свобода.

Правителството на Руската федерация трябва да: осигурява финансови средства по време на частичната мобилизация; предприемане на необходимите мерки за задоволяване на нуждите на Въоръжените сили на Руската федерация. 

5. На областните управители е възложено да осигурят призива за мобилизация в размер и срокове, определени от Министерството на отбраната за всяка област.

6. Гражданите, работещи в предприятия от военно-промишления комплекс, получиха право на отсрочка от поканата за мобилизация.

7. Настоящият указ влиза в сила от датата на официалното му публикуване