С приемането на еврото икономиката България ще стане по-конкурентна и това ще даде възможност доходите у нас да растат, около това мнение се обединиха ръководителите на чело на най-важните институции у нас.

По-силната икономика ще доведе и до ръст на доходите

Управителят на БНБ Димитър Радев, финансовият министър Росица Велкова и вицепремиерът Атанас Пеканов участваха в конференция посветена на членството на България в еврозоната, организирана от dir.bg

Въвеждането на еврото е процес, който засяга цялостното развитие и модернизиране на страната, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Той посочи, че влизането в еврозоната ще доведе до нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускоряване на процеса на реална конверсия и подобряване на качеството и ефективността на нашите институции.

Според финансовият министър Росица Велкова - присъединяването към еврозоната ще разшири възможностите за повишаване на доходите у нас и ще подобри инвестиционната среда у нас.

„Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме. Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, тя се отразява пряко при нас“, каза още Велкова.