Най-ценният съвет на патриарх Неофит беше да можем да изслушваме другия и тогава да се изкажем. Патриархът не само обединяваше образа на богослова и на църквата, но и беше човек, който много помагаше - символ и на пеещият дядо владика. Това заяви проф. Иван Иванов от православната църква в Рим.

Изпращаме патриарх Неофит в последния му път

"Дядо Неофит успяваше да чува, водеше богата дипломатическа дейност и се съобразяваше с всички. Беше изключителен ерудит, духовно много извисен човек. Аз бях първият иподякон, който той подстрига в параклиса на Богословския факултет за Въведение Богородично. Беше мой духовен отец и изповедник дълги години и ми помогна и ми отвори пътя към църквата. Призова ме да стана патриаршески дякон. С търпение, смирение и много любов обединяваше хората", обясни той пред Нова.

"Срещнах Дядо Неофит още когато бяхме студенти. Беше от старшите преподаватели, които ни изпитваха като кандидати за Духовната академия. Впоследствие беше първият ни декан в Богословския факултет. Първият ми спомен с него беше от момента, когато бях преминал успешно писмен изпит. Патриархът беше председател на комисията за устния изпит. Аз трябваше да отговарям по темата за Моисей в Египет. Пристъпих с много силна вяра", спомни си духовникът.