Кошмарната новина дойде днес. А се надявахме! Десетки българи искаха да дарят кръв за 36-годишната Лора Янева от Бургас. И го направиха. След тази безусловна съпричастност лъчът надежда, че "ще се размине" се прокрадна и у нейния съпруг - Мирослав каза пред GlasNews.bg, че съпругата му вече е извън опасност, а бебенцето, което е момче, не е заразено с ковид, но все още е под грижите на лекарите. 

Но... Лора - талантливата бургаска художничка, загуби битката за живот. Тя е издъхнала в болница в Бургас, след като е била интубирана и в изкуствена кома заради усложненията от коронавируса.

Млада родилка с ковид вече е извън опасност! Благодарение на вас, българи!

Бременна в шестия месец, 36-годишната Лора Янева постъпва в болница в края на миналата седмица в тежко състояние.

„10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. И вече в приглушаване на състоянието е доведена до болницата. Била е в много тежко състояние – с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност“, каза д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас, пред bTV.

Наложило се е лекарите да изродят бебето. Дни след това е поставена в медикаментозна кома, а снощи губи битката с COVID-19.

Ужасна новина: Почина родилката от Бургас, която се бореше с коронавируса

В Бургас ще запомнят слънчевата художничка с широката й усмивка, цветните й картини и голямото й сърце. Описват я като най-лъчезарното лице на гилдията.

Преди Никулден Лора преобразява една от градските градини. Тя е сред първите доброволци, помагащи още в началото на пандемията, а последните й творби са с деца с увреждания. Заедно те правят пана от капачки.

„Тя съвсем наскоро беше загубила първото си дете, но с такава енергия, устрем, чиста енергия се включи в кампанията. През цялото време беше с екипите, които разнасяха храна, купуваха лекарства“, казва зам.-кметът по културата на Бургас Диана Саватева.

Паната от капачки на Лора ще украсят морската градина, а нейни колеги подготвят изложба в нейна памет.

Почти веднага след като страшната новина за смъртта на родилката стана известна, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започна проверка по случая по нареждане на здравния министър Костадин Ангелов.

Очаквайте подробности!