Рискова маневра на шофьор във Варненско едва не доведе до тежка катастрофа. Случаят е от 12 март -  след Калиманци, посока Варна. Страшният момент е уловен на камера.

На кадрите се вижда как "Пежо" изпреварва и успява да се върне в своята лента в послендия момент. Това става и благодарение на задминатия водач, който намаля скоростта и завива леко вдясно. Разбира се, това действие се предполага от всеки водач на пътя, но можеше да няма толкова бърза реакция и да се стигне до фатален край.

"Дядото с пежото много бързаше. Дано е стигнал навреме. Ние ще се постараем да бъде санкциониран.", пише Мирослава Томова.

Жената добавя, че тогава колата им е била с ремарке, което ги правилни "по-дълги" за изпреварване. Тя също посочва, че на регистратора не се отчита веднага намалянето на скоростта, което предприема тяхната кола, за да освободи пространство за бързащия.

Видеото доведе до сериозна дискусия. Някои са категорични, че именно заради такива безрасъдни действия на пътя стават трагедиите.

"Всеки втори постъва по този начин вече. После защо има загинали. Лошото е, че погубват невинни хора.", отбелязва Найден Симеонов.

Други смятат, че няма за какво да бъде глобен шофьора, защото не нарушавал никой закон. Това обаче бързо бе оборено с извадка от ЗДвП.

Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:
1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;
2. след като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение.
(2) Водач, който изпреварва, е длъжен:
1. по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство;
2. когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея;
3. да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време.
(3) Водачът на изпреварваното пътно превозно средство е длъжен да не увеличава скоростта и да не пречи на изпреварването по какъвто и да е друг начин.