Абсурдна документална битка води мъж от град Оряхово. Неговата история започва със смъртта на майка му на 16 декември.

Към този момент тя е живяла в Италия, където работи през последните 20 години. След тежко боледуване от коронавирус, тя загубва битката с болестта и издъхва в болницата в Сан Северо. Синът на починалата Надежда Илиева Пандова оттогава търси начини да я прибере в България, за да я погребе и почете паметта ѝ.

"Обясниха ми, че за да я прибера в България, трябва да платя 13 000 евро, защото майка ми ще се води като "опасен товар" заради коронавируса", каза Илиян Пандов пред GlasNews.

"Много е висока цената, няма как да я покрия. Аз съм с цироза на черния дроб, тя ми помагаше да се издържам", допълни още той.

Оказва се, че личната карта на майка му е изпратена у нас по авобусни превози, но този документ все още го няма. Няма и смъртен акт! Жената ще бъде погребана от социални грижи, защото синът ѝ не може да я прибере.

След като най-после успял да се свърже с консула ни в Италия, той му отговаря, че е изпратено писмо до болницата, в която жената е починала, но от там не са видели имейла и нямат отговор. Също така, за да получи смъртния акт, Пандов трябвало да отиде в Италия, което на този етап е финансово непосилно за него.

В България Надежда Пандова все още се води жива. Изключение прави НОИ и пенсията ѝ е спряна.

"В едни институции се води починала, в други няма смъртен акт и излиза, че е жива. Ще ми вземат апартамента, защото майка ми имаше заем към банка, не мога да го изплащам, а той ми е наследствен и е единственото нещо, което имам.

Не мога да извадя некролози, не мога да почета паметта на майка си", каза пред GlasNews.bg опечаленият син.

Обяснено му е, че подлежи на наказателна отговорност, ако направи помен на жив човек!

Илиян е безкрайно огорчен от случващото се и недоумява как в ерата на комуникациите отговорните институции не могат да се свържат помежду си.

Прехвърлят го от една институция в друга. От Община Оряхово му казват да извади удостоверение за наследници, отивайки за този документ в съда, му обясняват, че няма как да му го издадат, тъй като няма смъртен акт!

Така Илиян Пандов вече два месеца е безсилен пред институциите и се върти в омагьосан кръг. А имейлите и телефонните обаждания от нашата страна до Италия са сякаш нещо митично и невъзможно.

GlasNews.bg ще продължи да следи кошмарната сага с прибирането на трупа на българката и единственото желание на сина й да я погребе достойно.