„Спрямо 2325-ма българи са използвани СРС-та през миналата година. Две са незаконни“, каза председателят на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Пламен Колев.

Шефът на бюрото за контрол на СРС-тата съобщи за 2 случая, при които държавата е използвала неправомерно разузнавателни средства. 

„Единият случай е свързан с надвишаване на сроковете, които са разрешени от закона – 2+4 месеца“, каза Пламен Колев. „Другият случай е свързан с порок в искането, което не отговаря на изискванията по закон. Единият от гражданите е уведомен, че е бил обект на неправомерно прилагане на СРС, а за другия предстои“, посочи той пред бТВ.

Попитахме шефа на бюрото дали службите са знаели за неправомерно наблюдение и подслушване със специални разузнавателни средства от частни лица и структури.

Достигали ли са до Вас сигнали, че е имало незаконно подслушване от страна на Петьо Еврото?

Не, не са постъпвали сигнали от тези хора, които ги говорят по медиите.

Възможно ли е да се случи без държавата да знае?

Възможно е, защото знаете, че се внасят по различни начини, дали е през официален канал или не. Всичко е възможно , но не би следвало е законно.

Освен за ползване на незаконни СРС-та бившият следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, е с обвинение също и за принуда. Той се издирва от 31 май.