Петър Тодоров е имал информация за Мартин Божанов-Нотариуса, докато е бил главен секретар на МВР. Не е разпоредил нужните проверки и действия, което показва, че правилно съм поискал да го отстранят. Това написа във фейсбук вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. 

Ето и цялата му публикация:

В интервю за сутрешния блок на БНТ, днес бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров се опита да заблуди авторитетната зрителска аудитория чрез внушения и откровени лъжи.

Опитите му да плаши обществото, че след като има случаи на побоища в София значи има проблем с бежанците е ясно непознаване на проблематиката и нещо повече – проява на непрофесионализъм.

Коментарите на Петър Тодоров за случаите с Петър Петров и Мартин Божанов са категорично прехвърляне на отговорност към настоящото политическо и професионално ръководство на МВР. Като бивш главен секретар той е разполагал с достатъчно ресурс и информация, за да разпореди нужните проверки и последващи действия. Такива няма.

В заключение, с днешната си изява и демонстрирана „професионална експертиза" Петър Тодоров доказа правилността на взетото от мен решение да поискам освобождаването му като главен секретар на МВР.

Oтносно темата с бежанците, Тодоров заяви по-рано днес:

След като има случаи на побоища в София значи има проблем с бежанците. Проблемът с бежанците продължава да съществува и ескалира. Проблемът е главно от 2014 г., но последните години се задълбочи. В момента се наблюдава временно намаление на мигрантския натиск, но това е свързано с климатичните условия. Ще видите, че от следващия нататък рязко ще се увеличи натискът отново. Проблемът е в това, че се връщат от Европа безшумно и инкогнито. 

По времето, в което Петър Тодоров беше главен секретар на МВР имаше опит Петьо Петров-Еврото да бъде заловен, но това не се случи.

"За мен не успяхме да го заловим, защото изтече информация. 15 минути преди да влязат колегите, той е бил там, където трябваше да го заловят. По това време имаше няколко подобни случая", подчерта Тодоров.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че не разполага с информация Мартин Божанов-Нотариуса да е бил сътрудник на МВР. По думите му - съпругата на Нотаруиса е била назначена с външен конкурс в ГДБОП, което не е редовна практика.

"Изненадващото е, че е била назначена с външен конкурс, което е прецедент и не е правено. Начинът, по който е отстранена води до нейното връщане впоследствие", обясни още Петър Тодоров.

"За мен Нотариусът беше убит, защото някой се притесни, че може да се разприказва".