Река Стряма излезе от коритото си след обилните валежи от дъжд и заля ромската махала в град Баня, Карловско. Както първо GlasNews.bg съобщи реката плашещо е покачила нивото си и има потенциална опасност да прелее над моста.

Стотици притеснени жители на карловското градче са се събрали край реката и наблюдават дали ситуацията ще ескалира.

В непосредствена близост до реката се намира ромската махала, която вече е под водна обсада. Наводнени са много къщи в махалата - хората са изпаднали в паника и ужас, някои се опитват да спасят жилищата си, а други просто се евакуират при роднини.

Улиците в квартал "Стряма" са блокирани от вода, а част от паркираните автомобили са затънали в кал. Почти всички ромски къщи са със значителни материални щети от бедствието.

"Никога през живота си не съм виждала река Стряма в такова положение. Страшно е!", коментира местен жител пред GlasNews.bg. 

Има данни и за наводнена кравеферма на бизнесмен в града. Ракиджийницата и тепавицата, които са в близост до реката, също са под вода. Иначе към този момент в останала част на Баня е спокойно. 

Поради създалата се обстановка и наводнение на станциите е прекъснато електрозахранването на помпените агрегати. На този етап не може да се каже кога отново ще бъде възстановено водоподаването.

Извънредната ситуация вдигна на крак представители на кметството. 

На място също са полицейски екипи и доброволци. По всяка вероятност пътят Пловдив-Карлово край Баня ще бъде затворен, ако реката прелее над моста.

Експерти на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в момента обхождат територии около река Стряма. Дирекцията следи нивата на реките в Източнобеломорския район, както чрез системите за ранно предупреждение, така и чрез контакт с Националния институт по метеорология и хидрология.

Създадена е организация за събиране и обобщаване на оперативната информация, поддържа се връзка с дежурните звена при областните и общински администрации, кметове на населени места, "Напоителни системи" ЕАД, Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" на ДАМТН, НЕК "Предприятие язовири и каскади", регионалните структури на ПБЗН. Чрез обработка на оперативната информация се следи за състоянието на язовирите, реките, както и критични участъци по диги, укрепителни съоръжения и засегнати населени места. Поддържа се непрекъснато връзка с компетентните органи в района на компрометираната дига на река Стряма.

Военни вертолети кръжат над Карловски минерални бани. Както ви съобщихме по-рано, хеликоптери евакуират хора от засегнати села в региона.

Продължаваме да следим обстановката в града и региона. Очаквайте подробности! 

Хеликоптери евакуират хора от Карловско, НСС прави оглед с дрон СНИМКИ

Богдан е откъснато! Лодки, спасители и алпинисти пътуват към Карловско