Опашки от чакащи са извиха тази сутрин пред столичните молове, научи GlasNews.bg.

Причината - новият пропускателен режим в търговските центрове. Както е известно, от днес в сила е влизането с "зелен" сертификат.

Пред столичния "Парадайс център" опашките и пред двата входа са достигнали около 100 човека. Въпреки бързата работа на служителите, самият процес на проверка отнема време.

Логично хората, които не са ваксинирани и се тестват на място, ще трябва да почакат повече.

В мол "Сердика" ситуацията е подобна. Охранителите следят изкъсо да не влизат непроверени. По думите на наш читател въпреки опашките, влизането става сравнително бързо.

В Пловдив също контролът е затегнат и няма как да влезете без необходимия сертификат.

Вчера от позиция на Българската асоциация на ритейл центровете стана ясно, че моловете не са разполагали с достатъчно време, за да организират работата си при новите противоепидемични мерки. Заради това те поискаха допълнително време, за да организират контрола по проверка на зелените сертификати. 

Според текста, който бе изптатен до медиите, моловете ще спазят наложените мерки, но ще генерират допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за тяхна сметка. Асоциацията посочва, че това е пореден удар по сектор, който е бил затворен над 5 месеца.     

Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс – допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта.

Асоциацията твърди още, че заповедта трябва да касае всички, включително и държавната администрация. 

"Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични".