Във връзка с усложнената грипна обстановка областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свиква утре в 14 часа Областен оперативен щаб. Болните от грип и остри респираторни заболявания в Пловдивска област са 179.62 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Според обявената информация ръстът на заболяваемостта е достигнал епидемично ниво. 

Щабът утре ще реши какви превантивни мерки ще се предпиремат.

Интензивността на епидемичния процес е най-висока при хората над 65 г., следвани децата до 4 г. Най-слабо засегнати са тези от 30 до 64 г. До момента в Националния център по заразни и паразитни болести са изпратени 92 проби, от които 3 са положителни за грип от тип "А". Заболелите са във възрастовите групи 5-14 г., 15-30 г. и над 65 г. 

Припомняме, че заради нарастващия брой на болните Община "Родопи" обяви грипна ваканция за учениците от понеделник до сряда следващата седмица. Детските ясли и градини ще останат отворени, но пропускателният режим ще бъде много строг, обявиха от местната власт. 

Междувременно преди минути стана ясно, че във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Стара Загора е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 17 до 23 януари. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са три: Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).