В края на всяка година правим равносметки, класации, подбори. Тази класация обаче е ваша - на нашите читатели. Кои са 10-те публикации в Glas.bg, които вие определено предпочетохте и те събраха най-много четения през годината?

Ето ги:

1. В разгара на лятото и пандемията 4 момичета на път за Гърция шашнаха всички на пътя! Софиянките тръгнаха за морето, гръцкото, но вместо обичайното мрънкане - опашки, жега, проверки, PCR тестове, митничари и пр..., те направиха нещо различно. И толкова необичайно, че успяха да въодушевят иначе традиционно нихилистично настроения българин.

4 момичета на път за Гърция шашнаха всички на пътя! СНИМКИ

Разказът за това как момичетата вместо просто да чакат 3 часа на границата, псувайки и хвърляйки боклук, запретнаха ръкави и почистиха същия този боклук, и то с усмивка, стана толкова вирусен, че събра над 2 милиона четения! 2 077 404 пъти беше прочетена новината и милиони българи искрено се възхитиха на доброто, което е заразително и което привлича добро. 

А ние самите – от Glas.bg, сме особено щастливи, че най-четената новина е разказ за доброто и младостта.

2. Новината, че Германия се връща към живот и слага край на карантината на 19 април, е втората по четаемост публикация в сайта ни. Разбираемо – след като беше минал почти месец от обявеното извънредно положение в страната ни, след като „новото нормално” ни смачка и още никой не знаеше какво да очаква, новината, че някъде нещо се раздвижва към по-добро, очаквано беше интересна за читателите ни.

Германия се връща към живот, слага край на карантината на 19 април

 

1 676 507 пъти беше прочетена новината и повече от милион българи се обнадеждиха, че  животът отново ще започне да тече нормално, когато карантинните мерки бъдат отменени, и след като вече се случва в една европейска страна, ще стане и у нас…

3. Съвсем естествено, и третата по четаемост новина е свързана с темата на годината – коронавируса. Вестта, че България отваря кафенета и ресторанти, но с едно условие, се появи на 2 май, когато вече всички бяхме омаломощени и от мерките, и от страховете, и от неизвестните около ковида. 

България отваря кафенета и ресторанти, но с едно условие

Отварянето на заведенията беше толкова чакано от българите и бизнеса, че цели 1 452 430 души прочетоха новината и стискаха палци това да се случи.

4. Малко преди пандемията да залее целия свят, през февруари, 53 абсурдни, но адски точни карикатури за това в какво се е превърнало обществото на 21-ви век предизвикаха изключителен интерес у нашите читатели.

53 абсурдни, но адски точни карикатури за това в какво се е превърнало обществото на 21-ви век

1 333 333 пъти наши читатели се изкефиха на абсолютно неприкритата истина за съвременното общество. Австрийският художник Герхард Хадерер разкрива истината: защо нашето общество не е съвършено. Подборката от негови произведения, публикувана от Lifter, ви показа в какво се е превърнало обществото на 21-ви век и накара много от вас да се замислят...

5. Още в началото на годината, когато коронавирусът все още ни изглеждаше като далечен мираж, а дистанционното обучение за учениците беше нещо абсолютно непознато, от Министерството на образованието решиха да да наложат психически тормоз върху четвъртокласниците. Което предизвика гнева на учителите, а една от тах направо изригна: „МОН-ьо, пожелавам ти всички психолози и психиатри в България да обследват един по един онези, взели това решение, явно не на трезва глава!”

Поредната глупост в образованието? Учителка за пъкления замисъл на... МОН-ьо

Публикацията „Поредната глупост в образованието? Учителка за пъкления замисъл на... МОН-ьо” има 1 289 845 четения и много коментари. Указанията, свързани с новия формат - тазгодишната диктовка да бъде на аудио файл, втрещиха учители с дългогодишен опит, минали през какво ли не.

Тогава обаче нито учителите, нито учениците, нито родителите подозираха, че след много кратко време ще им се наложи да влязат в един друг, още по-голям абсурд, който ще обърне не само живота им, но и образованието – дистанционното обучение…

6. "Никой вирус не е по-голям от Турция", каза Ердоган още през март и обяви 19-те точки от мерките, които е предприел за подкрепа на хора и бизнес заради загубите, които ще претърпят от смъртоносната зараза. 

Ердоган удари всички в земята с тези мерки в помощ на хора и бизнес в Турция

Публикацията „Ердоган удари всички в земята с тези мерки в помощ на хора и бизнес в Турция” събра 1 197 285 четения и се нареди на 6-о място сред най-четените през годината материали в сайта ни.

7. През април дрогиран шофьор уби телевизионния водещ Милен Цветков. Трагедията на семейството се превърна в национална трагедия. Един от българите, на когото приживе Милен е помогнал – Стоян, написа писмо „До дъщерята и сина на Милен Цветков, Калина и Боян!” и то беше прочетено 1148742 пъти от читателите на Glas.bg.

До дъщерята и сина на Милен Цветков, Калина и Боян!

„Аз, скъпи Калина и Боян, сега ви се извинявам от негово име за всичко, защото заради нас, които бяхме изоставени като сираци от нашата държава и политици, той нямаше цялото време на света за вас! Затова, скъпи Калина и Боян, аз 100 пъти Ви се извинявам от името на целия български народ и ви казвам Баща ви бе ГЕРОЙ във военно време, герой, на който мечът му бе словото, което поразяваше с изключителна точност, и миг не се замисли да се хвърли в пропастта, която корупцията бе изградила за честния българин!”, написа тогава Стоян от Петрич.

8. На 3 април адска верижна катастрофа със 70 тира на АМ "Марица”, в която живота си загубиха двама шофьори, а десетки бяха ранени, почерни живота на много хора. Новината за трагедията беше прочетена 1 034 442 пъти.

Адска верижна катастрофа със 70 тира на АМ "Марица”, има загинал

Конвоят от 70 тира катастрофира във верижна катастрофа на магистрала "Марица" край Харманли. По първоначална информация тежкотоварните камиони са се движили под конвой, но първите 22 превозни средства са набили спирачки и всички тирове буквално са се нанизали един в друг по модела на доминото. По-голямата част от тировете ставаха единствено за скраб…

Десетки шофьори обвиниха за инцидента ескорта на конвоя, който е пришпорвал тировете да се движат плътно, без дистанция и то в условията на мъгла.

9. Малко по-късно пак през април бившият евродепутат Николай Бареков отправи сериозни закани и обиди по адрес на задържаните при акция в София нападатели на журналиста Слави Ангелов. Сред задържаните бяха фенове на крайната фракция на ПФК Левски - "София-Запад". Бареков коментира именно привържениците на "сините".

Бареков се подигра с фенове на "Левски", получи отговор СНИМКИ

"Ето това са шимпанзетата, набили Слави Ангелов. Двамата Опашати от снимката ще ги сгъна на салфетка за 30 секунди и лоста отзадЕ ще даде фира, ако даде Гешев", гласи постът на бившия евродепутат. Публикацията беше прочетена 1 012 730 пъти и предизвика многобройни коментари.

10. Навръх Гергьовден Жени Калканджиева се оказа в ареста заедно със сина й. След скандал със съседи, шестата в света по красота хвърляше яйца през терасата по колите пред блока. Стигна се до нецензурни думи към полицаитe и Калканджиева бе отведена в ареста на Шесто РУ. Съседи поискаха сина й да остане при тях, но тя не се съгласи и детето също се качи в патрулката.

Задържаха Жени Калканджиева след съседски скандал ВИДЕО

Екип на Glas.bg се озова на мястото на събитието след сигнал на съседи за това какво се случва в нейната кооперация и засне видео, в което се вижда и чува част от скандала между „Мис България 1995“ и съседите й. По-късно Държавната агенция за закрила на детето започна проверка дали при задържането на Жени Калканджиева са нарушени правата на сина ѝ Георги, а 90 процента от жителите на кооперацията, в която живее моделката, поискаха с подписка тя да се изнесе.

Междувременно Жени Калканджиева беше пусната от ареста, а Прокуратурата й повдигна обвинение за дребно хулиганство, но съдът отложи делото. И докато в кооперацията в кв. „Бояна“ правеха подписка Мис България да напусне жилището си, мрежата прегря от хиляди коментари под новините за ареста на Калканджиева. Публикацията беше прочетена 806 912 пъти.