Сигнал за убити щъркели в столичния квартал „Бенковски“. Според подателят Емил Александров стойката за гнездото е отрязана в основата си и е наклонена от човек, за да паднат. Три малки щъркела са загинали.

Най-вероятната причина за падането на гнездото е бурята и лошите метеорологични условия. Ден след инцидента жителите на квартал "Бенковски", известен като квартала на щъркелите, недоумяват как се е случило нещастието

„Сутринта видях тази жица, явно от бурята, имахме наводнение тука. Много лошо беше, от 6-7 години не се е случвало. Гнездото е населено от пролетта, но миналата и по-миналата година не беше населено. Напоследък се връщат по 2-3 двойки, много малко се връщат. Преди всяко гнездо беше пълно“, заяви Татяна Стоянова.

От “Електрохолд България” уточняват, че на 12 юни при тях е постъпил сигнал за паднало гнездо. Взети са незабавни мерки, извършен е монтаж на нова платформа и вдигане на част от гнездото.

Бракониери избиват щъркели в Белозем

“ЕРМ Запад” не е осъществявала никакви ремонтни или други дейности по мрежата в района. Най-вероятната причина за падането на гнездото са влошените метеорологични условия. Ние сме дългогодишен партньор на Българското дружество за защита на птиците, информира bTV. До момента са монтирани 810 платформи за щъркелови гнезда в рамките на проекта "Живот за птиците", заявяват от кампанията.

И допълват, че с цел да се намали рискът от сблъсък на птиците с електропроводите, върху мрежата се монтират предпазни и маркиращи елементи. За запазване на биологичното разнообразие компанията е обезопасила над 1 000 стълба.

От електроразпределителното дружество са сменили гнездото и двойката щъркели са се върнали в гнездото.

„Най-вероятно гнездото е паднало от бурята и дъжда, но за да се случи това е имало някакъв проблем с центрираното на гнездото, започнало е да се увеличава наклона и в един момент от тежестта се е сринало гнездото“, обясни Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците.

През 2019 г. в храма „Света Петка“ едно такова гнездо беше запазено. Отец Петър разказа, че щъркели се завръщат всяка година в храма.