Логопед с опит в детски център даде полезна информация за изчезналия Сашко. Тя накратко обясни поведението на деца като него. Дани Шаркова изрази опасения, че търсещите Сашко, в стремежа си да помогнат, е възможно да са го подплашили.

Именно това в поведението на деца със специални нужди е ключово. Вече шести ден няма следа от детето. Хората започват да се обезкуражават.

„Това, че той не осъзнава студ и глад не означава,  че тялото му не изпитва необходимост,“ пише Дани.

„Работих като логопед в ДЦ. Дете с аутизъм беше избягало и за нас незнайно как. Беше зима, а то беше обуто с терлици и без яке. Намерихме го след едно денонощие в съседното село до една барака в нивите. Първият ден беше ходило, защото се беше отдалечило. Но когато покрай него е имало вече само непознати неща, беше спряло. Объркването при тях идва от това, че имат картографска памет. Докато им е познато се придвижват. След това губят ориентир и се спират. И не се показват, защото осъзнават, че да направили нещо нередно. Често те не говорят, но чутите думи „стой тук“, „не мърдай от тук“, които често им се повтарят, се запечатват в съзнанието им. Той е бягал и друг път и знае, че е направил нещо лошо. Мисля, че Сашко вече не обикаля. Може и да ви е чул и видял, но няма да се покаже. Дано днес е денят, в който се намери и си отдъхнем. Господ да го пази!,“ написа тя.

И допълни: „Много е трудно откриването на подобни дечица. Чува те, вижда те, но няма да се покаже.

Специалисти, работили със Сашко, направиха анализ на поведението му

Бащата на Сашко насочи търсенето към софийски квартал, има ли следа?

Сашко попада в категорията безследно изчезнал