Проучвания показват, че младежите и по-специално т. нар. милениъли (родените в началото на 90-те - б.а.) се чувстват уверени, стане ли въпрос за пенсиониране. Винаги обаче може да се намери място за подобрение.

През 2019 г. 54% от младежите нямат собствена сметка за пенсия, съответно и не спестяват за този момент от живота си. Какво е добре да се направи в такъв случай? Ето няколко съвета от бихевиористичния финансов експерт Шари Греко Рейчес.

Трябва да започнте от рано

Според Рейчес е добре младежите да разберат колко е важно спестяването рано, отколкото късно. "Ако започнат да спестяват, когато са в 40-те или 50-те си години, то те може да загубят милиони, защото не са започнали рано", смята Рейчес.

Спестявайте, каквото можете, дори да е малко

Дори да не разполагате с много пари всеки месец, спестяването на нещо малко пак е по-добре от нищо. "Няма значение в какъв размер спестяване. Самият навик да заделяте пари е едно от важните неща", казва финансовият експерт.

Направете си бюджет, който да включва спестявания

Спестяването винаги е добра идея, независимо какви са доходите ни. Рейчес препоръчва да се използва правилото 50-30-20, с което 50% от доходите ви отиват за разходи, 30% са за нетолкова важни харчове, а 20% се спестяват за бъдещи планове и цели, включително пенсиониране.

Не попадайте в капана на имулсивното инвестиране

Много често хората смятат, че най-добрата идея за инвестиция е това, което всички останали правят. "Всички мислят, че мийм акциите ще поскъпнат, защото това виждат в новините, това чуват. Но понякога трябва наистина да направиш крачка назад, да имаш по-дългосрочна визия и да не влагаш всичките си пари на едно място", казва Рейчес.

Научете се да живеете според възможностите си

Когато става въпрос за правилно и успешно спестяване, умението да живееш според възможностите си е ключово. "Така ще имаш по-малко задължения, по-малко стрес и повече гъвкавос", обобщава Рейчес.

Източник: businessinsider.com