Възстановена родна крепост предизвика възмущението на  турист, който решил да я посети. Случката е споделена от Трифон Т. в една от групите на град Плевен във Facebook.

Мъжът остава разочарован от посещението си в укреплението "Сторгозия", намиращо се парк “Кайлъка”на около 4 км южно от Плевен.

"Безхаберие, подигравка с историята ни, подигравка с настоящето ни и с бъдещето ни. Крепост, която може да стане толкова посещаема от туристи, а тя е изоставена на произвола на съдбата", пише Трифон Д. Той разпространява и снимки от разходката си. На тях се виждат треви, които са прораснали по алеите между крепостните зидове.

"Никакви грижи не се полагат за запазването ѝ, срамота за всички управляващи. Вие не цените нито историята, нито настоящето", твърди Трифон Т., който не пести критиките си.

Вижте цялата му публикация, която е споделена в социалната мрежа Facebook:

"Реших да се кача до крепостта "Сторгозия". Какво да ви кажа... Безхаберие, подигравка с историята ни, подигравка с настоящето ни и с бъдещето ни.

Крепост, която може да стане толкова посещаема от туристи, а тя е изоставена на произвола на съдбата.

Никакви грижи не се полагат за запазването ѝ, срамота за всички управляващи. Вие не цените нито историята, нито настоящето. За вас сме просто бройка избиратели, за вас не сме хора".

Ситуацията не оставя местните жители равнодушни, а много от тях са съгласни с тъжните констатации на мъжа.

"Състоянието на крепостта е така от години. Ако не се лъжа, преди няколко години (не помня колко) беше почистена и след това пак нищо. Заедно с пътеката, която тръгва от нея, може да стане интересна дестинация за града", твърди Александър П.

"Усвоено качествено", констатира Момчил Ж.

"Каква е тая джунгла?", чуди се Богдан С.

"Като имаше път поне се качвахме и дето се вика от посетители постъпквахме тревата. Откакто има бариера, просто никой не ходи и буренясва. Кое е сложното?", пише Любомир М.

"Навсякъде в България хората ги поддържат и изкарват пари от туристически атракции, само ние сме ги изоставили. Явно нямаме нужда от туристи!", отбелязва Николай Д.

България е трета в Европа по брой археологически обекти и артефакти, които са над 40 хиляди, с които с право се гордеем. По земите ни има огромно материално и духовно наследство от 7 епохи, а 11 обекта от него са включени в списъците на UNESCO. Но дали гордостта от наличието им е подкрепено с нужните дела за съхранението на културните ценности?

Колкото до крепостта "Сторгозия" - нейните останки съхраняват паметта за отминалите епохи. Тя води началото си от римска крайпътна станция, а местните предания я свързват с последните дни на цар Иван Шишман.

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида"