Във вторник беше регистрирано слабо по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетното пространство, ще достигнат Земята на 23 септември и ще предизвикат слаба по сила геомагнитна буря от клас G1, сочат данните, но опасността от нова, по-силна магнитна буря нараства.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаба", G2 "средна", G3 "силна", G4 "много силна" и G5 "изключително силна".

През изминалите 20 часа, над югоизточния край на нашата звезда, се образуваха двойка големи слънчеви петна.

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), активността на новите слънчеви петна (AR3105-3107) може да предизвика и силна магнитна буря от клас G2 и дори G3.

Прогноза за очаквани магнитни бури

 

           Sep 22     Sep 23     Sep 24

00-03UT        1          4          3    

03-06UT        1          5 (G1)  3    

06-09UT        1          3          3    

09-12UT        1          3          3    

12-15UT        3          3          3    

15-18UT        3          3          3    

18-21UT        4          3          3    

21-00UT        4          3          3    

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката.

Какво представлява геомагнитната буря и как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.