В днешния модерен век конете би трябвало да се срещат все по-рядко. Особено по улиците на големите градове... Или не съвсем. Поне такава е ситуацията в София, където представители на вида може да бъдат видени  да припкат на малки и големи групи из различни квартали.

А някои от тях успяват да впечатлят столичани с поведението си. Това правят три коня, заснети в квартал "Дървеница" през неделния ден.

Животните смело пресичат платното за движение и то не където и да е, а точно на обособеното за това място - пешеходната "зебра".

Ситуацията е споделена в мрежата, където коментарите и реакциите не закъсняват.

"За пореден път се доказва, че конете са по-умни от много хора", пише Милен И.

"Поне са образовани. Пресичат на пешеходна пътека", добавя Дарина Т.

Други дори смятат, че конете пресичат по-добре от някои пешеходци:

"Нямат слушалки на главите и телефон в ръцете, и съзнание, че всяко превозно средство във всяка ситуация ше ги види на време и ще спре на време без да ги сгази", коментира Николай Б.

 Само преди дни екипът на столичния район „Студентски“ започна процедура за принудително изземване на стадото свободно движещи се коне, които системно притесняват жителите на кв. „Дървеница“ и създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия на бул. „Андрей Ляпчев“ и близките улици в района.

На животните трябва да им бъде осигурена подходяща среда за живот, която е безопасна за тях и за гражданите, посочи тогава Петко Горанов, кмет на района.

Той добави, че са съставени множество актове и са налагани глоби без това да повлияе на собственика на животните.

Дали въпросните коне от пешеходната пътека се опитват да избягат от изземването, или просто търсят паша е въпрос, който по всяка вероятност ще остане загадка.

Стадо коне се разходи по софийските улици СНИМКИ

Коне потичаха из Видин - някои се притесняват от катастрофа, други ги искат на мезета СНИМКА

Котка и лисица спретнаха сблъсък във Варна СНИМКИ