Унгарските власти искат екстрадицията на наш пастор, когото разследват за даване на подкуп на длъжностно лице. Това стана ясно на заседание на Варненския апелативен съд, пред когото Христо Х. неуспешно обжалва задържането си под стража, постановено от окръжните магистрати на основание на Европейска заповед за арест. Тя е издадена миналия септември от съдия-следовател към Околийския съд в Сегед.

Обвинението е, че на 14 януари 2018 г. българинът дал рушвет на граничар. В Унгария това деяние е наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 2 г.

Пасторът е адресно регистриран в Шумен, но работи и живее със семейството си в Холандия. Пред съда той заяви, че до момента не е бил издирван и определи случката с граничните власти в Унгария като недоразумение, предизвикано от липсата на преводач.

Магистратите обаче го задържаха в ареста до насрочването на делото за екстрадиция, което предстои тази седмица. Мотивите им бяха, че така ще се осигури присъствието на мъжа в съдебната зала. Определението не подлежи на обжалване.