Цената на водата ще поскъпне драстично през следващата година, като на места увеличението е с 45%.

Най-високата цена на водата ще плащат жителите на област Силистра - 5.28 лв. за кубик с ДДС от 2023 г.

Единствено в 6 области - Видин, Хасково, Благоевград, Бургас, Разград и Ловеч няма да има увеличение, а жителите ще плащат дори по-малко на кубик спрямо 2022 г.

С колко точно ще поскъпне цената на водата ще е ясно в края на годината, когато КЕВР ще вземе решението в закрито заседание.

Към момента е ясно, че в 13 области цената на водата ще поскъпне, а в 6 ще намалее спрямо плащаната през 2022 г.

КЕВР предлага по-ниска цена на водата за ВиК операторите на Видин, Хасково, Благоевград, Бургас, Разград и Ловеч спрямо действащите в момента ставки.

За пет регионални ВиК дружества в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услугите. Това става ясно от доклада на КЕВР и проекта за решение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г.

Към момента 19 ВиК дружества в страната имат одобрени бизнес планове от КЕВР за периода 2022 - 2026 г. Според закона КЕВР е задължена да актуализира утвърдените цени за следващата година. При промяната на цените регулаторът отчита не само инфлацията, но и допълнителни показатели за изпълнение, сред които е и ефектът от направените инвестиции.

Всяко неизпълнение на показателите от бизнес плана е нарушение на поетия ангажимент от страна на ВиК операторите.

С предлаганите промени на цените за 2023 г. КЕВР дава актуална индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки един ВиК оператор с одобрен бизнес план.

За ВиК операторите, които с бизнес плановете са поели конкретни ангажименти, но качеството на техните услуги е влошено и инвестициите не са постигнати, КЕВР налага санкции и намалява одобрените им цени за 2023 г., обясняват от регулатора.

За дружествата, които са доказали високо изпълнение на заложените цели, одобрените цени се увеличават, допълват от там.

Най-висока е цена на водата в Силистра - 5.28 лв. за кубик

Най-висока цена на водата в България ще плащат жителите на Силистра - 5.28 лв. за кубик от 1 януари 2023 г., ако тя бъде одобрена от КЕВР. Това съобщи директорът на ВиК Силистра инж. Тошко Тодоров.

По думите му цената ще остане под прага на социална поносимост, която за една от най-бедните области у нас е определена на 5.55 лв. За сравнение в Ловеч социалната поносимост на цената на водата е 4.32 лв. за кубик.

Поскъпването се дължи на ръста на инфлацията, високата цена на електрическата енергия и изпълняваният воден цикъл на града за близо 80 млн. лева, каза инж.Тодоров.

Въпреки че и в момента цената е сред най-високите за страната, тя не може да покрие разходите за водоснабдяване и се налага всеки месец държавата да дофинансира сметките за ток на дружеството, каза той. Шефът на ВиК Силистра посочи, че цената на водата в бизнес плана е смятана при цена на тока от 265 лева за мегаватчас, а в последната година тя често надхвърля 600 лева.

Последното увеличение на водата в област Силистра е от 1 август 2022 г., когато цената на услугата стана 5.035 лв. на кубичен метър.

В област Смолян, където и в момента цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната по скъпотия, е предвидено увеличение от 24% в сравнение с утвърдените цени за 2022 г. Така от 1 януари 2023 г. жителите на Смолян и региона ще бъдат принудени да плащат с 68% по-скъпа ВиК услуга спрямо началото на 2022 г.

Жителите на Омуртаг, които многократно протестираха заради липсата на вода и дори бяха в бедствено положение, ще плащат с 3% по-скъпа вода.