Мирни протестни дествия срещу войната в Украйна се проведе на площад "Централен" в Пловдив. Над 100 души, повече от които украински граждани, изразиха подкрепата си, предаде репортер на GlasNews.bg.

Протестът е под надслов „Не на войната в Украйна“. Той организиран от Украинско-българското сдружение "Пловдив".

Хората са изключително притеснени за случващото се в Украйна. Част от тях има близки, които в момента се намират там.

"Притеснявам се за близките и сънародниците. Те не могат да си тръгнат. Дори най-големите изроди пускат "зелен коридор" за болни, възрастни и деца. Отказан е дори "зелен коридор" хората да се придвижат спокойно и да се изнесат от местата, където се водят тежки бити. В момента войски настъпват в Киев отвсякъде, за момента нашите войници успяват да се отбраняват. Това е унищожаване на човечество в момента, геноцид.", заяви Оксана Зоболотня, която живее от 20 години в България.

"Никога не съм си представяла, че детето ми ще направи такъв плакат (б.а Stop war in Ukraine), добавя още тя.

Междувремнно бе организиран и антипротест. На него граждани държаха българския флаг, както и руския. Полицията реагира бързо и не се стигна до друго освен словесни нападки.

Очаква се тази вечер Античния театър да грейне в синьо и жълто.

"Днес в 19 часа стената на Античния театър в гр. Пловдив (южната част над тунела) ще бъде осветена в цветове на националния флаг на Украйна. Създал съм необходимата техническа организация за това. Подкрепа за суверенна Украйна!", написа по-рано днес Йордан Иванов във Фейсбук.

В Пловдивска област живеят над 650 украински граждани, а в Пловдив са около 400. Всички са силно притеснени от случващото се в Украйна и са обезпокоени за близките си.

Още вчера из страната имаше протести против войната, обявена от Русия.