Природата не спира да ни учудва. Някои явления изглеждат наистина фантастични, но въпреки външната красота и невинност, много от тях са доста опасни.

Така например са "квадратите", които се образуват от вълните в морето. Виждайки ги, трябва незабавно да излезете на брега, съветват морски спасители пред РИА Новости.

Опасни нелинейни вълни

Квадратите, които покриват морето, изглеждат наистина интересни. Това явление може да бъде свързано с промяна в посоката на вятъра. И така, морското течение задвижва вълната в една посока, а вятърът я отвежда обратно. Същото явление може да се наблюдава при съпротивлението на два различни притока по време на приливите и отливите.

Най-често кръстосани или нелинейни вълни се наблюдават на френския остров Ре или в Тел Авив. По-рядко можете да наблюдавате подобен природен феномен и на други брегове.

Във всеки случай е опасно да бъдете във водата при наличие на кръстосани течения. Ъгълът между отделните вълни може да бъде до 90 градуса. Безполезно е да се борим с природните сили. Всеки, който е във водата, може да бъде отнесен навътре в морето и ще е много е трудно да изплувате сами на брега.

На лодка или яхта ситуацията може да бъде още по-лоша

Най-добре е да наблюдавате природния феномен от брега. Погрешно е да мислим, че опасността може да бъде избегната с лодка или яхта. Вълните с кръстосани "линии" ще изтласкат лодката от една страна на друга. Ако вятърът е твърде силен, дори голяма яхта може да се преобърне. Вълните в такива "квадрати" могат да надвишават 3 метра височина, твърдят експертите.

Какво да направите, ако все пак изпаднете в опасна ситуация?

Първото правило е да не се паникьосвате и да се опитвате да извикате помощ. Трябва да се опитате да останете на повърхността на водата възможно най-дълго. Квадратният поток не е постоянен. След известно време вълните отшумяват, което позволява да стигнете до брега. Вижте!