Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира тестовете за наркотици у нас.

„Единственият сериозен проблем, който открихме, е, че когато се оспорят резултатите от тестовете, се преминава към вземането на кръвни проби, които обаче се обработваха изключително бавно, защото в София се изпращаха от цяла България. Вече сме задвижили преписка с министъра на здравеопазването“, каза той.

Разследване: Колко точни са тестовете за наркотици? ВИДЕО

„Във всеки областен град ще може да се правят кръвни проби, които да излизат до дни“, добави той.

Той коментира и случаи на хора, които са отчели положителен резултат на тестовете за наркотици, а реално не са употребили такива.  Такава е историята на асеновградчанининът Емил Узунов. Когато е спрян за проверка на пътя дава първоначално положителен полеви тест за употреба на наркотици, слагат му белезници, карат го в болница. Дава проби за кръвен тест, обискират дома му, задържат го в полицията, образуват му досъдебно производство, освобождават го, излизат след няколко месеца резултатите от кръвните му проби, които се оказват отрицателни, оневиняват го, връщат му книжката.

Асеновградчанин отново доказва, че не шофира дрогиран

При друг случаи, шофьор на автобус катастрофира край Бургас. Инцидентът с пътническия автобус стана на магистрала „Тракия“ край Бургас на 13 октомври 2021 г. Тогава се установява, че той е употребил амфетамин, но отнова само според теста.

„Тези тестове, с които е бил проверен шофьорът на катастрофиралия автобус, не се прилагат от февруари. Тези, които сега се използват, са точни за наличието на определено вещество в организма на проверявания“, каза вътрешният министър за Нова.

Мъж осъди МВР за фалшиво положителен тест за наркотици

„Няма да оставя тези проверки да се правят месеци наред и хората да стоят в едно положение на неизвестност. Те не могат да бъдат уличени в нещо, което не се установено, но не е търпимо няколко месеца да продължава установяването за това дали човекът е приел или не наркотично вещество“, уверява Демерджиев.  

„Нито е безобразие, нито унижение полицаи да се подлагат на проверки с такива тестове. Тези служители, които се тестват, се качват на служебните автомобили и спират другите шофьори. Унизително ли е този, който ще проверява друг човек с този тест, да се подложи на проверка?“, попита министърът във връзка с предприетото тестване и на служителите на реда.