Помните ли схемата с телефонни обаждания от Наталия? Вече се разнищи, че от другата страна на линията стои чатбот, имащ за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел. След като много хора сигнализираха за проблема, който някои опредлеиха като тормоз, вече се появи и Георги. Той също като Наталия звучи като млад и любезен човек. За разлика от нея обаче, Георги ви пита не за оценка след направена покупка от ваша страна, а за анкета.

Внимавайте, измама! Жена се обажда по телефона и задава въпроси

„Здравейте, казвам се Георги. Обаждам се във връзка с анкета за озеленяването на София. Вие нали сте от София“? Започва той. Наша читателка сигнализира, че вече е била потърсена. На зададения въпрос за местонахождението ѝ, тя отговорила отрицателно. Тогава Георги я попитал откъде е?

Нови подробности за мистериозните обаждания от "Наталия"

Жената веднага се сетила за случая с Наталия, затворила и моментално блокирала телефонния номер.

Припомняме, че според експерти по киберсигурност зад Наталия стои колцентър и поръчител на задачата. А задачата е да бъде създадена база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера.

КЗЛД: "Наталия" е случай на тормоз

Тази база данни може да бъде продадена или използвана от поръчителя. Може да бъде използвана за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Може да бъде използвана и за измами.

ДАНС знаят кой стои зад мистериозните обаждания от Наталия

Апелираме всички граждани да се въздържат от предоставянето на лична информация, както и такава от банкови карти на непознати хора.

Ето и телефонният номер, който беше изпратен до GlasNews.bg: +359 883270305