В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от непозната жена, представяща се за Наталия. Обикновено тя им задава въпроса от къде са. Какво се крие зад мистериозното обаждане – маркетингова цел или измама?

Според бившият началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев става въпрос за чатбот.


„Това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от град София с маркетингова цел”, категоричен е експертът пред Нова телевизия. По думите му поръчението може да идва от фирма, но и от политическа партия.

Колев е категоричен, че подобен акт е законен и заветното „Да” не може да бъде използвано злонамерено като потвърждение на различни операции.

Внимавайте, измама! Жена се обажда по телефона и задава въпроси

Разговорът, който т.нар. Наталия започва с потърпевшите, обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?"

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване или са обсъждали темата в социалните мрежи, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина, пише Свободна Европа.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия повторно се е интересувала "в кой град сте".

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.

Какво цели Наталия

Според експерти по киберсигурност зад Наталия стои колцентър и поръчител на задачата. А задачата е да бъде създадена база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера.

Тази база данни може да бъде продадена или използвана от поръчителя. Може да бъде използвана за таргетирани рекламни, маркетинг дейности или дори за редовните местни избори, които предстоят в България през есента. Може да бъде използвана и за измами.

Според експерт в сферата на IT сигурността, както и според служител на отдел киберпрестъпления на ГДБОП, с които Свободна Европа разговаря, самото събиране на данни, свързващи телефонен номер и локация, не е престъпление, защото не съдържа лични данни.

Ако номерата, на които се звъни, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани, няма нарушение на закона, потвърдиха и от КЗЛД. А мащабността на позвъняванията говори за случайно генериране или за огромен списък с телефонни номера без данни за локацията на притежателите им.

Чрез социалните мрежи Свободна Европа се сдоби с около 60 номера, от които е звъняла Наталия. Телефоните, от които обикновено се звъни, започват с цифрите 0883 27 или 0884 33.

От А1, откъдето изглежда са купувани номерата, от които се звъни, обещаха повече информация, но не отговориха на писмото ни до 16:30 ч. в понеделник.

От КЗЛД казаха, че могат да направят проверка за нарушение на закона, само ако бъдат сезирани от МВР или прокуратура, защото нямат правомощия и възможност да изискват информация от телефонните оператори.