Помните ли примамливата схема, при която ви обещават огромна сума пари от наследство? Е, продължава като плевел да се разпространява из интернет пространството. За огромно съжаление пореден човек е попаднал в измамната клопка. Накратко – получавате съобщение в чат приложение (messenger) или по имейл, където ви се обяснява, че фамилията ви съвпада с тази на много богат мъж в Турция. След като е починал, се оказва, че той има огромно богатство, което ще получите вие. В предишен материал вече ви разказахме, че най-често става дума за 9,5 млн. щатски долара. Единственото, което се изисква от вас, за да получите сумата по сметката си, е да преведете пари за обработка на документите. Друг момент, който прави историята по-правдоподобна, е взимането на 50% от сумата от банковия служител, който всъщност се е свързал с вас и на „добра воля“, ви прави тази „благородна“ услуга. Разбира се сценарият може и да варира с леки изменения.

Мъж е олекнал с 1000 лева, след като е бил подмамен. Този път Facebook профилът е с името Laxmanna K (Füsun Tümsavas). Името в скоби е от предишната история. Тогава при проверка в мрежите се установи, че съществуват най-малко шест други профила със същото име и снимка на въпросното лице. 

„Уважаема, госпожо, сега когато вече сме приятели, спокойно можете да ми преведете няколко милиона долара, за да започнем на чисто, както обещахте. Вече ви преведох една хилядарка, дано сте ги получили? Сега чакам да ми потвърдите, че системата работи. Ако до два дни не получа обещания превод, ще дойда там при вас лично и лично ще ви ева мамата на целия екип до девето коляно. Хай със здраве, на ерлия да е,“ написа във Facebook Spasov S.

Припомнете си в този материал:

Плъзна измама, свързана с мечтата на много българи