Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат. Така че може да се окаже, че започнатата от него процедура за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е нелегитимна. Това казазам. шефът на следствието Ясен Тодоров.

Той коментира и приетите вчера промени в Закона за съдебната власт. Според тях ВСС вече ще отстранява главния прокурор с 13 гласа, а не както досега - със 17. Депутатите записаха, че това важи и за започнали процедури. "Знаете, че се прилага по-благоприятният закон. Така е в наказателното право", каза Тодоров. Обясни, че Гешев е избран със 17 гласа, а сега да го махнат с 13 е нередно. 

Становището ни за съдебен контрол за отказите за образуване на досъдебни производства е отрицателно. Годишно са около 100 000. Много ми е интересно какво ще кажат съдиите, ако това стане, добави още Тодоров. Посочи, че според някои юристи приетият закон е противоконституционен, предава БНТ.

Каза, че и сега би завел израелският експерт на мястото, на което бе направен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Причината - той бил след най-добрите в света и сега водел антитерористични обучения.

Тодоров коментира и исканата му оставка от неговия пряк шеф Борислав Сарафов. Обясни, че е изненадан. Сарафов му я поиска заради несъгласувани медийни изяви. Според Тодоров всичките му интервюта са след разрешения на пресцентъра на прокуратурата. Дори да го махнат от поста, нямал притеснения да остане редови следовател.