Средните заплати и пенсии са се удвоили за 5 години. Всичко зависи от индивидуалната структура на потребление. Това е едно от обясненията за част от поскъпването при услугите. Там по-високата цена на труда означава и по-високи разходи за предоставящите услугите - оттам и натискът за вдигане на цените. От друга страна по-високите доходи означават и по-платежоспособно търсене. Така главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира данните на НСИ, според които натрупаната инфлация за последните пет години у нас е близо 40%.
Статистиката обхваща периода юни 2020 г. до юни 2025. Годишната инфлация достига 4,4% — най-високото ѝ ниво от близо две години насам, като за последно подобна стойност е регистрирана през декември 2023 г.
"При храните за 12 месеца поскъпването е достигнало 7,5%, което е доста осезаемо, а при плодовете - 24%. Големите фактори, които влияят, са повишението на режийните разходи, сред които и тези за електроенергия, както и връщането на ДДС за хляба. При общественото хранене имаме устойчива тенденция на покачване на цените - заради ръст на туризма, по-високо платежоспособно търсене и по-големи разходи за труд. Трябва да се целим в инфлация от 1-2%. През последния месец в малката потребителска кошница поскъпването е най-малко. Такива различия в цените се наблюдават и при държави, които са интегрирани в общия пазар на еврозоната от повече от 30 години. Много зависи от функционирането на пазара и потребителските навици. Ако нещо не се промени, ни чака икономическа стагнация в някакъв момент - задържане на приходи и печалби, съкращения и безработица", коментира Богданов пред Нова.
Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов отбеляза, че няма рязко поскъпване на стоки.
"Има продукти, които са почти без изменение в цените, други са намалени, като например кашкавалът - спадът е с 60 стотинки. При основните зеленчуци също има понижение, но плодовете поскъпват. Кайсията е на 46% над нивата от миналата година. Ябълките са с увеличена цена заради лошата реколта. 2025-а определено е годината на скъпите плодове. Към тях може да причислим и черешите. За сметка на това имаме добро предлагане на домати и краставици. Захарта държи 10% под нивата от 2024 г. Цените зависят и от местното производство. Трябва да се стремим да увеличим продукцията си като количество и качество и да изнасяме повече", смята Иванов.