Здравейте, умни майки! Една главоблъсканица за вас (от 3-и клас). 

Това написа майка във Facebook и веднага предизвика доста противоречиви реакции. Разбира се, на родители, чиито деца са в началния курс. Ето я и задачата, която, оказа се, затрудни доста майки и татковци, затова пък няколко първокласници я решиха веднага. Поне така казват гордите им родители.

Опитайте се да я решите!

А ето и реакциите на родителите, които веднага се втурнаха да решават логическата задача:

"Задача за 3 клас??? Това направо е абсурд. Признавам, че математиката не ми е силна страна, но тук родителите са с различни теории, а как едно дете в 3 клас ще реши подобна задача?"

"Трети клас не е това, което беше..."

"Това го има и в състезанието “Математика без граници” за първи клас!"

"Дъщеря ми от първи клас решава подобни задачи. Сега е в трети, реши я за 10 секунди. Отговор: 19

"Вдъхнахте ми вяра в днешната младеж!"

"Тази задача показва, че песимистичната прогноза от 19 е най-сигурна и математически, и подчинена на природните закони. Всичко друго от най-оптимистичния вариант 3 (2*) до 18 е с намаляващ до нищожен риск на сигурността до 1/7 = 14,29% (или когато теглим 18-то си топче, в най-лошия възможен вариант, рискът то все още да не е от третият цвят е 14,29%). Освен ако не сме тарикати, като гледаме какво избираме или слагаме пред себе си, топчетата са белязани, възползваме се от подобно грешно зададено условие, като тълкуваме че само бъркаме на сляпо и намираме вратичка в правилото, че ще си гледаме избраните топчета и т. н. :) Имаше един циганин, който вместо да предпочете да е оптимист, каза, че “си е обикновен човек”. Така че за обикновените хора отговорът е 19..."

Това е. Ако не сте разбрали нищо от последното доста професионално обяснение, доверете се на първокласничката! И в двата случая отговорът е 19. 

Вие толкова ли изкарахте?