Нови лоши новини за гърците след силните земетресения в страната днес. Местните власти затегнаха още противоепидемичните мерки, научи GlasNews.bg.

Правилата за излизане с SMS стават по-строги.

Излизането до супермаркета (причина 2) или банката (причина 3) ще трябва да бъдат ограничени до общината по местоживеене или в радиус от 2 километра от дома.

Напускането на дома, използвайки често злоупотребяващата причина 6, която е предназначена за лични упражнения или разходка с домашен любимец, може да бъде само пеша и хората вече няма да могат да използват колата си или друг вид транспорт.

Освен това проверките ще бъдат затегнати за нарушения на причина 4, която е за подпомагане на някой в ​​нужда като възрастен роднина, каране на детето до училище или за прилагане на правилата, позволяващи на работниците да пътуват до и от мястото си на работа. Вече ще е нужен документ за излизане по някои от тези поводи.

Една мярка обаче се разхлабва и това е вечерният час за уикенда, който се удължава за час - от 19:00 ч. до 5:00 ч. сутринта през уикендите. През делничните дни той е от 21:00 до 5:00 ч.

GlasNews.bg припомня причините, за които може да се напуска дома. Съгласно системата за SMS, потребителите на мобилни телефони трябва да изпратят на безплатен номер 13033 цифрата, съответстваща на една от шестте одобрени причини за напускане на дома, последван от тяхното име и адрес. Шестте причини са: 1. Посещение на аптека или лекар, последният само по уговорка; 2. Извършване на пазаруване до супермаркет или хранителен магазин, когато доставката не е опция; 3. Посещение на банка, когато онлайн транзакция не е възможна; 4. Предоставяне на помощ на нуждаещи се или придружаване на деца до / от училище; 5. Участие в погребение или упражняване на права за родителски посещения; 6. Физически упражнения или разходка с домашен любимец - до двама души могат да се занимават с тези дейности, при условие че поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг.

Мерките влизат в сила от 06:00 часа в събота и засега те ще важат до 16 март.