Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започвана масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.
Три са най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни – дистанция, лични предпазни средства и хигиена, каза пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по храните.
По думите му е необходимо обучение на персонала. Той подчерта, че при неспазване на мерките заведението ще бъде затворено, което е най-тежкото наказание.
"Много зависи от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала", каза Кулински.
Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на Агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души.
"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", каза още Кулински.
Минути, след като откритите заведения отвориха, започнаха и проверките. Клиенти все още няма. Масите са на метър и половина разстояние, а терасите задължително трябва да са отворени - противен случай те няма да работят.
Снимката е илюстративна.
Прочетете още
- 16:00 Обвиниха дама в грозно дело, призоваха я да се поправи СНИМКА
- 14:59 Тина Ивайлова: Свободата на словото не се измерва с кафе пред камерите
- 18:13 Кървав инцидент над Владая: автомобили смазани, екипи търсят паднала кола в пропаст* ВИДЕО
- 13:00 Паричен дъжд през януари 2026: Три зодии ще се събудят по-богати