Дали здравният министър Костадин Ангелов е гледал филма „Зеленият път“ на режисьора Франк Дарабонт? Той завършва с ослепителната тъмнина на електрическия стол.

А зеленият коридор на министъра беше напът да направи по-черен живота на около 1,5 милиона души от най-уязвимия социален слой – третата възраст. Тази, която най-старателно спазва противоепидемичните мерки. Часовият пояс от 8.00 до 10.00, когато над 65-годишните могат да посещават магазини и аптеки, предизвиква рой недомислия, които нито могат да се изброят, нито да се степенуват. Все пак горе-долу 48 часа му трябваха на министъра, за да прозре все пак, че:    

Сутрешните температури вече са зимни – явно някой му припомни свойствата на водата.  

Не са малко хората от нарочения контингент, които още работят, и за да си напазаруват, може би трябваше да се молят на шефа за отпуск.

Още повече са самотно живеещи, без близки, трудноподвижни, които разчитат на т.нар. топла витрина с простички блюда от нахут, грах, фасул, леща, имамбаялдъ – това пенсионерско гурме. Които пък започват да се появяват след 11-12 часа, което автоматично ги изключва от диетата на третовъзрастните. Голяма работа! Ще карат на банички и мляко... 

В малките населени места третата възраст прави 80-90 процента от посещенията и оборота в аптеките. Ето възможност местната фармация да премине на двучасов работен ден.  Разчита се по места и на заводски хляб, доставян към обед. Нищо не пречи да се купува вчерашната стока.

И т.н., и т.н…

Юристите веднага заговориха за несъстоятелност на ограничителната мярка, която не е от компетенциите на министъра. Беше ясно, че разпореждането трудно може да се превърне в закон, така че просто би трябвало да отпадне като други от хаотично предприеманите мерки.

Защото тази недомислица можеше да отвори работа на ортопеди, невролози и психиатри, но нямаше да направи ковид статистиката по-малко грозна…

ЗАПОВЕД: Нови правила за пазаруване в магазини и аптеки у нас!

Припомняме, от днес магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Здравният министър коментира новата заповед ВИДЕО

Няма да се глобяват пенсионери за неспазен "зелен коридор"