Турция е превзела ключов град на сирийската граница. Официални представители на Министерството на отбраната обявиха, че армията е завзела централната част на град Рас ал-Айн.

Новината идва четири дни след турската инвазия на границата. Президентът Реджеп Ердоган обяви за атаката в сряда, а целта на военното настъпление е да се изместят кюрдските сили и да се установи траен мир в региона.

Операцията започна с въздушни нападения, а по-късно сухопътни войски щурмуваха границата.

Новината за превземането на сирийския град Рас ал-Айн дойде лично от профила на турското Министерство на отбраната в Twitter, съобщават от “Асошиейтед прес”.

Сирийските демократични сили (СДС), които са съюз между кюрдски и арабски бойци в Сирия, от своя страна отрекоха, че турските сили са превзели граничния град, предаде Франс прес.

Представител на СДС заяви пред АФП, че боевете за града продължават.

"Рас ал Айн продължава да оказва съпротива и боевете продължават", каза той.

Заради сблъсъците в Сирия имаше и спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Опасенията са от възникване на нова хуманитарна криза. Нападението беше осъдено от международната общност.

Очаква се и наплив на бежанци, което породи тревоги и сред българското население.

“С президента Реджеп Ердоган имаме уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите“, това заяви премиерът Бойко Борисов.

Коментарът му идва, след като преди дни Ердоган предупреди Европейския съюз, че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към страните му, ако продължава да критикува военната офанзива на Анкара в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов увери днес, че страната ни има уговорка с Турция, която стриктно се спазва.

“Нашата позиция е много ясна и концентрирана. Няколко неща има, които задължително трябва да се направят и ние сме ги направили. Може би сме единствените в Европа. Споразумението с Турция трябва да работи и това ще нашата позицията. Ще настоявам колегите в Брюксел да спрат с тези нападки непрекъснато, защото Брюксел е далеч, а турската граница е тук. Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумение и добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да строим и да се подготвяме с лагери“, успокои още Борисов.

Междувременно кюрдската полиция съобщи за взрив на кола-бомба в северната част на Сирия. Инцидентът е станал пред затвор, в който се намират членове на терористичната групировка ИДИЛ. В него се намират около 10 000 бойци на организацията.

Няма информация за жертви.

Взривът е станал в ранните часове на деня. В момента голяма част от войската е съсредоточена именно там, за да се предотврати бягство на затворници.

Към момента обаче никой не е поел отговорност за взрива. Предполага се, че зад него стои именно ИДИЛ, тъй като групировката и преди е организирала подобни атентати.

Снимка: Associated Press