Когато през 60-те години на миналия век хипи протестърите призоваха: „Спрете света, искам да сляза!“, никой не ги чу, напротив – оборотите се вдигнаха.

Сега обаче злосторникът Ковид-19 безцеремонно се качи в движение, нахлузи корона на монарх и светът равнозакъснително започна да спира. Оказа се, че цивилизационният модел е прекалено крехък.

Вече ¾ век човечеството има ядрено оръжие, преди повече от половин век намери средство за работа в открития Космос, а сега не може да произведе надеждна маска против въздушно-капкова инфекция. Дали срутената икономика няма да доведе до повече жертви? Само преди дни медицината проповядваше природоцелесъобразен начин на живот с висока двигателна активност, сега ни изпозатвори у дома – тотално десоциализирани и без контакти с майката природа.

И вместо бейбибум може да ни сполети бум на разводи и траурни церемонии. Затвор с мисли за оскъдица, бедност, фалит… От балконите може да се чуят аплодисменти не за вирусолози, а за хирурзи, онколози, психиатри… Кой тогава ще даде троха на гладния?

Прави впечатление, че от страховитите комюникета не се чува за страни от южното полукълбо. Там е началото на есента с натрупани запаси от естествения витамин Д. На север, поне у нас, Баба Марта си отива намусена и си го връща за меката зима. Въпреки това леталните случаи  не са повече, отколкото носят обичайните за зимата грипни вълни, а 50 % от диагностицираните с коронавирус карат безсимптомно и на крак.

Дай Боже жарко лято и да пратим злосторника по дяволите.