Парламентът забрани продажбата на райски газ, но той продължава да се продава и употребява - това го доказват проверки на различни информационни агенции.

Сабина Добрева разказва, че е отишла да се разходи в парк "Писковец" в Пазарджик, но е останала втрещена от това, което е видяла. Общината се сдоби с въпросния парк през 2018 година. Той обхваща обща площ около 30 дка. Сред многообразната растителност са разположени беседки с оборудване за барбекю и чешми, има детски площадки и кътове за отдих.

Към днешна дата обаче, паркът не е в много прилично състояние. Сабина Добрева пише в социалната мрежа Фейсбук, че мястото е отвратително и навсякъде имало боклуци. Тревите са изсъхнали, счупена е и беседка, върху която преди месеци се е стоварила топола - и тя не е отстранена.

"Моля ви, чистете след себе си. Има казани за отпадъци", призовава жената.

Добрева се обърна и към младежите, които вечер са в парка. "Навсякъде има флакончета от райски газ... Толкова ли не са ви научили да си събирате отпадъците? Общината наистина нищо не прави за този парк, но поне ние можем да си го поддържаме в приличан вид".

Възмутени туристи: Продават балони с райски газ по морето

Коментарът на Сабина относно райския газ подсказва, че търговията с продуктите не е спряла и търговците продължават да нарушават забраната. 

Припомняме, че според измененията в закона забраната е за продажба на райски газ на непълнолетни, включително и онлайн. Не е позволена и употребата му в закрити обществени места. Предвидени са санкции, като при нарушение от физическо лице глобата варира от 800 до 1500 лв., а при повторно нарушение вече е от 1500 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

Девойки продават балони на гала вечер по ММА в Бургас СНИМКИ

ГДБОП ще следи за продажбата на райски газ в интернет

Снимката е илюстративна.