БНБ пуска от днес в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години Национална музикална академия".

Номиналната стойност на монетата е 10 лв., а цената й е 96 лв. Теглото на монетата е 23,33 грама и ще бъде пусната в тираж 3000 броя.

На лицето на монетата в полукръг горе има надпис "Българска народна банка", отдолу – годината на емисията "2021" и номиналната стойност "10 ЛЕВА", а под тях има венец от стилизирани лаврови клонки.

На гърба на монетата в средата има петолиние с ключ сол във вид на стилизирана птица и вляво от него надпис „100 години“. Има и надпис "Национална музикална академия" с две стилизирани лаврови клонки.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. "Княз Александър I" №1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 21 до 23 юни 2021 г. включително всеки клиент (гражданин или фирма) ще може да купи от БНБ до 2 броя монети, след което възпоменателната монета "100 години Национална музикална академия" ще се продава без ограничения.