Средно шестима души се борят за едно работно място у нас. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта.

Борбата за работни места е различна в отделните региони. В градове като София, Добрич и Бургас – за една позиция има двама или трима желаещи.

На другия полюс са райони като Ловеч, където за едно място се конкурират 16.

Надпреварата за свободни позиции е силна и във Видин, Хасково, Сливен, Търговище, Разград, Монтана и Хасково.

В бюрото по труда в Монтана, един от регионите с най-силна конкуренция за работно място, се търсят от детегледачи и товарачи, до електрозаварчици и банкови консултанти.

 
Работа има и в сферата на готварството.

Точно в нея допреди седмица са били Вероника и Аксиан. Разделили се с досегашния си работодател заради условията в обекта му.

„В Швейцария сме работили, в Германия доста време изкарахме. Прибрахме се в България, искаме да сме си тук. Младите хора, докато са в чужбина, те мислят тук за родината и искат да се приберат“, обясни Аксиан Жоров.

Според Асоциацията на индустриалния капитал по-високата безработица и по-голямата конкуренция за вакантна позиция в конкретни региони се дължи на липсата на инвестиции, с които се разкриват и работни места.

Държавната политика не работи достатъчно, за да привлича бизнеса в определени региони.

„Държавна помощ, само ако осъществите инвестицията във Видин или в Монтана, по този начин държавата чрез стимула, който дава на инвеститорите, би могла да ги насочва към региони с по-висока безработица“, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Липсата на развита инфраструктура на север прави трудна трудовата мобилност.

„В Южна България инфраструктурата е трайно по-добра, има доста по-голяма трудова мобилност, намиране на работи места на 50-100 км от мястото, на което хората живеят. На север това е доста по-трудно, тъй като хората са по-малко мобилни“, допълни икономистът Андриан Николов от Института за пазарна икономика, пише bTV.

Лошите пътища отказват и инвеститори. А и местните власти се фокусират повече към привличането на европейски средства, отколкото към частни инвеститори, което също оказва влияние.