Сериозните финансови загуби и неустойки, които търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт "Кулата - Промахон", може да доведат до напрежение по българо-гръцката граница. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия, предупредиха шофьори.

От три дни, с решение на гръцките здравни власти, антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони.

Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят.

"Четири километра ги минах за 7 часа, през деня - от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни", коментира пред Дир.бг зам.-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов, който твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите.

Наши превозвачи скочиха на гърците, блокират границата

"По това време минават бусове с гастарбайтери - българи, леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание на тях и на тировете... Единствено на "Кулата" е това - този парадокс, който няма аналог", настоява той.

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

А България вече поиска Гърция да спре тестването на шофьори на тирове.

Посланикът ни в Атина Валентин Порязов е настоял пред гръцките институции за незабавно преустановяване на тази практика, тъй като тя противоречи на регулациите на ЕС, съобщиха от външното ни министерство.

Поискахме от Гърция да спре тестовете за шофьорите ни камиони!

Гръцката страна приела българските аргументи и поела ангажимент за преодоляване на проблема. Кога?