Този ход с въвеждането на зелен сертификат у нас всъщност дойде от страна на бизнеса. Това е единственият начин да работим. В Европа зеленият сертификат влезе в сила при 60% ваксинация на населението. Под този процент е опасен за икономиката. Ние го въвеждаме при 20%. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

Поради ниския процент ваксинация от бранша настояват тестовете за наличие на антитела също да се признават в следващите 3 месеца. Също така отново за 3 месеца антигенните тестове да са напълно безплатни, както бе в цяла Европа, без да се плаща пробовземането.

„Когато се натрупа една критична маса от ваксинирани, преболедували и хора с антитела, ще работим”, заяви Алибегов пред Нова.

Той даде пример с Австрия, където локално се приема наличието на антитела.  С този сертификат не можете да пътувате, но можете да влезете в заведение. „Не разбирам здравната логика как се дава документ на хора с първа доза, а тези, които са преболедували, спазили са чинно карантина, имат може би повече антитела от тези с първа доза, но не са се регистрирали в системата, да не получат документ”, посочи Алибегов.

Той е категоричен, че ресторантите и заведенията нямат никаква роля в разпространението на вируса. И това се видя в последната година и половина. „Отварят се и се затварят заведения и процентът на заразените остана един и същ. Само се разделя обществото – заведения срещу лекари или заведения срещу училища. Това е изкуствено разделение. А се взимат политически решения. Не може да затваряш един обект, въпреки че знаеш, че ефект ще получиш другаде. Но така ти е удобно”, заяви ресторантьорът.

Математика Лъчезар Томов също е категоричен, че в момента се прави изкуствено разделение в обществото

Той предлага пълно затваряне за две седмици и след това въвеждане на зелените сертификати. Томов е на мнение, че в момента заразените реално са 4-6 пъти повече от официално обявените. Част от тях са реинфектирани. Той смята, че училищата не трябва да се отварят на този етап, защото в тази вълна боледуват много деца и ученици.