На 10 юли 2020 година българският лев влезе в механизма на валутните курсове (ERM II). Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Въпреки че за приемане на единната валута на ЕС у нас се говори още от присъединяването ни към Съюза, повечето българи все още не разбират какви са предимствата от преминаването към еврото и защо изобщо трябва да го правим.  

Но какви са плюсовете и минусите от приемане на валутата?

Предимства:

Понижаване на трансакционни и административни разходи

Най-общо казано, ще бъдат спестени пари за обмяна на левове в евро, както и част от разходите за водене на отчетност в две валути.  

По-ниски лихви 

Може да се очаква постепенно понижение на лихвите по кредити, депозити и доходността по държавен дълг. Въпреки това лихвените проценти няма да достигнат нивата на държави като Германия например. Финансовите пазари са различни и няма как да очакваме един и същ ефект във всяка страна, присъединила се към еврозоната.  

Минаваме на евро от януари 2024 г.

Участие и решения 

В момента България е пасивна относно паричната политика и други решения на ЕЦБ заради Валутния борд. Такъв пример е решението за налагане на отрицателни лихви върху свръхдепозитите на банките. Занапред управителят на БНБ ще участва във вземането на решения, служители на централната банка ще участват в различни формати, министърът на финансите ще бъде представен на заседанията на Еврогрупата.

По-добър имидж пред ЕС и инвеститорите 

Участието в еврозоната на практика слага печат "одобрено" на икономиката и политиката в страната. Като резултат от понижения риск, по-малки трансакционни разходи и по-ниски лихви може да има ръст на кредитния рейтинг. Статистиката от държави като Естония и Словакия показва, че това би довело до повече чуждестранни инвестиции, разширяване на външната търговия и по-висок икономически растеж.  

Спасителна мрежа за собствената ни финансова система 

Приемането на единната европейска валута ще обвърже пряко родната икономика с тези на останалите 19 страни от еврозоната, което ще доведе до по-сериозен мониторинг над фискалната ни политика и ще увеличи сериозно шансовете на България при сериозна икономическа криза да получи помощ от по-развитите страни в ЕС, както се случи със съседна Гърция през 2010 година. Тогава негативният ефект на доминото се пренесе през единната валута от Атина до Париж, Берлин и Брюксел. 

Недостатъци

Инфлация 

Изследвания на "Евростат" по темата сочат повишение на цените след въвеждане на еврото в рамките на 0,2 до 0,3%, като тези числа са били валидни за 16 от 19-те страни от еврозоната. Исторически до момента най-голямото увеличение на цените ​преди и след еврото е било с размер 0,6% през 1999 година. Макар и да няма опасност от двойно повишение на цените, индексът на поскъпване след приемане на еврото у нас зависи от процеса по  "реална конвергенция" - догонването на доходи и цени, както синхронизирането на бизнеса в страната. Но това "догонване" води до повишаване на инфлацията неизбежно.

Асиметрични шокове 

Това е основен риск, свързан с присъединяване към еврозоната. Асиметричните шокове се получават, когато икономиката в дадена страна, регион или промишлен сектор се изкриви, предизвикана от някакво събитие.

В резултат на това са налице конфликти с преобладаващия бизнес цикъл в цялата еврозона. Тези форми на изкривявания могат да са ръст на безработицата, спекулативен приток на капитали, инфлация, бюджетни проблеми, загуба на конкурентоспособност. Всичко това се дължи на различните икономически модели, различното влияние на някакъв вид криза и различните предизвикателства. Според финансовите експерти в Брюксел колкото по-изостанала е една страна по нивото на доходи, толкова по-голям е рискът от асинхронно развитие.

Разходи от финансовия сектор 

Българските банки ще трябва да плащат такси за надзора от ЕЦБ. Освен това БНБ ще трябва да направи вноска в Европейския механизъм за стабилност, чийто размер все още не е уточнен, но сумата ще бъде от порядъка на няколко милиарда.  

Еднократни разходи на икономиката 

Заради намалените трансакционни разходи ще трябва да има еднократни плащания от държавата, свързани с прехода към еврото - разходи за логистика, сигурност, информационна кампания, промяна на договори, промяна на информационни системи и други.

Източник: Монитор