България е сред страните с най-висок дял на жените, работещи в IT-бранша, пише германският вестник "Аугсбургер Алгемайне".

Изданието цитира проучване на Института за иновации и техника, според което в Германия този процент е само 17, докато в САЩ, Канада и Австралия достига до 28 на сто.

Сред европейските държави най-много жени работят в бранша в България, Литва, Румъния и в скандинавските страни.

На сайта си германският MDR твърди, че страната ни е самотен шампион в рамките на ЕС. Авторката на статията Улрике Шулт смята, че обяснението трябва да се търси в историята ни.

"През годините на социализма жените в България бяха насърчавани не само да работят, но най-вече да усвояват технически професии", пише тя.

"С една имитация на американския "Епъл" – България произвеждаше голяма част от компютрите в социалистическите държави. Може би и поради това още през 60-те години на миналия век много български жени се занимаваха с техника", коментира Шулт.

MDR представя 43-годишната Звезделина Борисова, която ръководи техническия отдел на голяма международна IT-фирма в София, която е тръгнала по стъпките на майка си, която била машиностроителен инженер.

"Откакто влезе в ЕС през 2007 година, България се превърна в магнит за аутсорсинга на големи международни IT-компании. Равнището на заплатите в страната е относително ниско за стандартите на ЕС, а университетите предлагат отлично образовани IT-специалисти", допълва авторката.