Търговци заблуждават потребителите, че предлагат български розови домати на пазара. Стоката върви между 3 и 5 лева килограма.

"В момента на пазара няма български розов домат. Нашето производство ще излезе най-рано от 1 март", коментира пред "Труд" председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов.

По думите му розовият домат, който сега се предлага по борсите, е от Турция и Гърция.

На тържищата се предлага гръцки червен домат на цена от 1,60-1,80 лева за килограм, който е с добро качество, обяснява Иванов. Тази година цената на доматите е по-ниска спрямо миналата.

През последната седмица обаче цените на зеленчуците вървят нагоре. Причината е краят на сезона за оранжериите и намаляващите количества, обяснява експертът.

Според него драстичното повишение на цените в Турция през последните седмици не се е отразило на цените, на които стоката влиза у нас.

"Причината - пазарът е много конкурентен и ако турските търговци вдигнат цената, веднага започваме да внасяме от Гърция", казва Иванов.

Най-голямо е поскъпването през последната седмица при краставиците - с 19 на сто, а при доматите увеличението е с 11%. От 15 януари до началото на март цените на краставиците традиционно вървят на горе и се движат между 2-3 лева за кг на едро.

Прогнозата на експерта е, че пазарът ще се съживи, ако търсенето тръгне нагоре. Това може да стане, ако отворят ресторантите, допълва той.