Българската банка за развитие ще финансира безлимитно отбранителната индустрия у нас. Новината дойде от служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. А новите възможности за финансиране бяха представени пред над 20 оръжейни компании.

След като миналата седмица МС одобри новата 3-годишна стратегия на ББР - основен приоритет става военнопромишления комплекс.

Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа: "Военнопромишления комплекс е стратегически отрасъл за България и би било национален нихилизъм да не се обслужва военнопромишления комплекс на България в момент, в който той е двигател на икономическия растеж."

На ББР е възложено цялостното обслужване на сектора без ограничения, при равно третиране на държавните и частните предприятия, предаде БНТ.

Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа: "Говорим и за кредитиране и за банкови гаранции без ограничение в лимита. По отношение на военнопромишления комплекс в стратегията, приета от МС, лимитът беше махнат."

Деляна Иванова, зам.-председател на НС на ББР: "Отново отбраната е национална политика, което е изключително важно и лимитите при финансиране на стоки с двойна употреба за ББР - вече са отпаднали."

Новите финансови условия бяха представени пред 20 предприятия от военнопромишления комплекс.