Най-популярната криптовалута - биткойнът, за кратко премина в следобедната търговия психологическата граница от 70 000 долара за брой, предаде Ройтерс. Ръстът се дължи най-вече на нестихващия интерес към спот търгуваните криптопродукти и очакванията лихвените проценти в глобален план да започнат да намаляват, допълва БТА.

През последните седмици милиарди долари се насочиха към борсово търгуваните фондове, като пазарът се стимулира и от очаквания "халвинг" на биткойна през април, както и от ъпгрейда на блокчейн платформата на етереума - втората най-популярна криптовалута след биткойна.

Одобряването през януари на 11 спот борсово търгувани фондове в биткойни от страна на американската Комисия за борсите и ценните книжа извади криптовалутите от 18-месечно "зазимяване" и ги изстреля във висините.

Само през миналата седмица в десетте най-големи спот биткойн фондове са се влели 2,2 милиарда долара, като над 2 милиарда са отишли в "айШеърс биткойн тръст" (iShares Bitcoin Trust) на "Блекрок" (BlackRock).

Оптимизмът около биткойна се предава и на други криптовалути, като например етерът е поскъпнал с около 60 на сто от началото на годината.

Мнозина анализатори обаче продължават да предупреждават, че криптоактивите си остават все така спекулативни и волатилни и дават за пример факта, че след като във вторник биткойнът достигна поредния си рекорд, впоследствие бързо спадна до ниво от 60 000 долара, губейки 10 на сто от цената си.

В днешната търговия след достигането на границата от 70 000 долара биткойнът даде заден ход и към 18:30 ч. българско време се търгуваше за около 66 850 долара.