Все повече хора купуват селски къщи, за да могат да прекарват повече време със семейството си далеч от града и по-близо до природата. Но малка част от новите собственици на селски къщи избират да живеят за постоянно в тях, разказват пред "Труд" брокери на имоти.

Големият град дава редица удобства, с които повечето хора не искат да се разделят. Сред тях са наличието на много магазини, аптеки, болници и училища, както и възможността за по-активен социален живот и срещи с приятели.

Въпреки че много хора работят от вкъщи, поне на един член от семейството може да се налага да ходи на работното си място. Затова търсенето на градски апартаменти е много по-голямо, отколкото са сделките със селски къщи.

Най-много сделки с имоти има в София, но и в останалите големи градове на страната като Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново пазарът е много активен.

Повечето хора купуват селски къщи, които да бъдат техен втори дом. Целта е да ходят в тях със семейството си през уикенда и почивните дни и да се забавляват без ограничения в широкия двор. Допълнителен бонус е наличието на овощни дръвчета и възможността в градината да отглеждат екологично чисти зеленчуци.

При избора на селска къща от основно значение е локацията на имота и качеството на строителството. Най-голям интерес има към къщи, които са на разстояние до един час път с кола до голям град.

Предимство имат имотите, до които има хубав път, и близо до които има някакви магазини. Затова малките селища с добра инфраструктура се развиват по-бързо. В тях идват нови хора, които са станали собственици на имот. Те ремонтират придобитата къща, с което селището става още по-привлекателно.

Цените на селските къщи варират в много широки граници в зависимост от локацията, големината на сградата и на двора, качеството на строителството, наличието на водопровод, канализация, обзавеждане и екстри като басейн например. На пазара има предложения, както за хора с ограничен бюджет от например 30-40 хил. лв., така и къщи за по няколко милиона евро.

Изборът на конкретен имот зависи както от финансовите възможности на купувача, така и от целта, с която купува къща - за постоянно живеене през всички сезони от годината, или само за посещение през летните уикенди.

Има и много сделки с парцели, на които новите собственици искат да построят къща по техен проект, или пък директно да поставят готова къща, от наличните на пазара.

А пазарът на имоти е подпомогнат и от банките, които отпускат заеми при изключително ниски лихви. Това прави имотите достъпни за по-широк кръг граждани, коментират още брокерите.