Помощта, предоставена от държавата на бензиностанциите за покриване на 25 стотинки отстъпка на литър гориво, ще стигне до началото на ноември. Това показват изчисления на Българската петролна и газова асоциация.

Според енергийния експерт Светослав Бенчев, у нас цената на горивата е поносима спрямо тази в останалите страни от Европейския съюз. Тя е с 30-40 цента под средната за Европа.

Бенчев коментира и доставките на газ. По негово мнение не е изгодно за Азербайджан да ни продава синьо гориво, а България е трябвало да продължи договора си с "Газпром" до края на годината и да търси опции за дългосрочни договори с други доставчици.

"Цената на азерския газ в момента е обвързана с тази на нефтопродуктите, което означава много по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло", коментира той пред bgonair.

Бенчев изрази съмненията си, че азерската страна би се договорила при такива условия, тъй като не са изгодни за нея.

"Това, което най-вероятно ще се случи, ако не се постигне договореност с "Газпром", е отново да купим руски газ, но чрез посредници, това ще спаси положението", смята енергийният експерт.