Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база. "Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 2023 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов. И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.